top of page
Blog: Blog2
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDamla Baytar

HAMİLELİKTE İŞTAH KAYBI VE BULANTI NEDEN OLUR? / NASIL BESLENİLMELİ?

Güncelleme tarihi: 27 May 2020



Birçok kadın hamilelik sırasında iştah kaybı yaşar. Bazen yiyecekleri cazip bulabilir veya aç hissedebilirsiniz, ancak kendinizi yemek yeme noktasına getiremezsiniz.



Peki hamilelik sırasında iştah kaybına ne sebep olur?


Özellikle vücudunuz hamilelik sırasında birçok değişikliğe uğradığından, iştahınızın dalgalanması normaldir. İştahınızı kaybederseniz, tüm yiyeceklerde genel bir ilgisizlik veya yemek arzusu eksikliği yaşayabilirsiniz. İştah kaybının, isteksizlikten, hamilelik sırasında da oldukça yaygın olan birkaç spesifik yiyeceğe göre değiştiğini unutmayın.

Hamilelik sırasında aşağıdakiler gibi çeşitli faktörler iştah kaybına neden olabilir. Araştırmalar, hamilelik sırasında leptin ve insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonlarındaki dalgalanmaların iştah azalmasına ve daha fazla bulantı ve kusmaya yol açabileceğini göstermiştir

İŞTAH KAYBI VE DEPRESYON

Ruh sağlığı koşulları Anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık koşulları iştahınızı etkileyebilir. Aslında, hamile kadınlar çeşitli fiziksel ve biyokimyasal değişikliklerden dolayı zihinsel sağlık sorunlarına daha eğilimli olabilirler. Özellikle depresyon, iştah azalması ve besin yoğunluğu yüksek gıdaların alımının azalması da dahil olmak üzere yeme alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir.Hamilelik sırasında depresyon, sağlıklı gıdalar için iştah azalması, sağlıksız gıdalar için iştah artışı ve folat, yağ asitleri, demir ve çinko gibi önemli besinlerin daha düşük alımıyla bağlantılıdır. Bu, fetal ve anne sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Depresyon veya anksiyete belirtileri yaşıyorsanız, güvenilir bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

HAMİLELİK SIRASINDA İŞTAH KAYBI VE BULANTI VARSA NASIL BESLENİLMELİ?

Bulantı ve kusma nedeniyle iştah kaybı yaşıyorsanız, önceliği sevdiğiniz yiyecekler vermelisiniz.

Hamilelikte koku duyusu çok hassas olur. Bu nedenle size kokusu kötü yiyeceklerin tüketiminden uzak durun.

Uzun süre aç kalmayın.

Küçük porsiyonlarda sık sık beslenmeye çalışın.

Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçının.

Tuzlu atıştırmalıklar deneyebilirsiniz.(Galeta/kraker + zeytin gibi..)

Sıvıları yemeklerden ayrı olarak tüketin .

Zencefil, sindirim sistemi bozuklukları için son derece faydalı bir bitkidir. Zencefil çayı tüketebilirsiniz.

Haşlanmış tavuk göğsü, haşlanmış yumurta, yoğurt, peynir gibi yumuşak gıdaları daha kolay tolere edebilir ve hem sizin hem de bebeğinizin protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Sağlıklı smoothieler ve tavuk suyuna yapılmış çorbalar, haşlanmış patates, yulaf ezmesi,haşlanmış kurubaklagil salataları tercih edebilirsiniz.

Bununla birlikte, hamilelik sırasında daha ciddi bulantı ve kusma vakaları yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına gitmeniz gerekebilir.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page