top of page
Blog: Blog2
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDamla Baytar

CORONA VİRÜS BESLENME ÖNERİLERİ

Sosyal izolasyonu sağladım.  Evden dışarı çıkmıyor  ve hijyene çok önem veriyorum.  Peki covid19 a karşı başka ne yapabilirim? Nasıl beslenmeliyim? 

Dünya Sağlık Örgütü’nün artık bir pandemi olarak kabul ettiği koronovirüs hastalığı (Covid-19) ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır.

Corona virüsten  seni direkt olarak koruyacak bir diyet veya besin yok maalesef. Fakat bağışıklığın  ne kadar güçlüyse sen de bu virüse karşı bir o kadar güçlüsün. 


Peki Bağışıklığımı Güçlendirmek için Nasıl Beslenmeliyim? 


C vitamininden zengin beslenilmeli: Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarıdır.


 Çinko ve  Selenyumdan zengin beslenilmeli: Diyetinizde kuru baklagiller, tüm deniz ürünleri, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.


Protein Alımına Dikkat Edilmeli

Yumurta,peynir çeşitleri, kırmızı et, kümes hayvanları ve balık eti kalite protein kaynaklarındandır. Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için her gün yeterli miktarda protein alınmalıdır. Bir başka protein kaynağı ise kuru baklagillerdir. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya gibi besinler her gün tüketilebilirler.


Sağlıklı bağırsaklar ➡Güçlü bağışıklık :

Ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi probiyotik besinler tercih edin.


Soğan &  Sarımsak antienflamatuvar etkiye , zerdaçal ve zencefil de antiviral etkiye sahip mucizevi besinlerden. 


Gıda Hijyenine Dikkat Edilmeli:

Yiyecekleri iyi yıkamalı, yemekleri hazırlarken temizliğe dikkat edilmeli ve yiyecekler iyi pişirilmelidir.


Tüketilmemesi Gerekenler

Şekerli gıdalar, yağlı kızartmalar, paketli ürünler (cips,hazır kekler,kurabiyeler vb...) hazır soslar, konserve gıdalar, asitli içecekler ve şekerli meşrubatlar, alkol, işlenmiş gıdalar ve hamur işleri özellikle bu dönemde uzak durulması gereken gıdalar arasındadır.


Tüm bunlara ek mutlaka düzenli ve yeterli uyku  uyumanız ve bol bol sıvı tüketmeniz çok önemli. Ve son olarak ev içindeki fiziksel aktivitenizi mümkün olduğunca  arttırın.



72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page